Diabetes-kävelyviikkoMissä vain - milloin vain

Narinkkatorilla käveltiin diabeteksen taltuttamiseksi jo vuonna 2018

Narinkkatorilla käveltiin diabeteksen taltuttamiseksi ensimmäisen kerran vuonna 2018. Lauantaina 28.4.2018 siellä järjestettiin kävelytapahtuma, jonka tarkoituksena oli jakaa tietoa diabeteksesta. Diabetesta sairastaa Suomessa noin 10% väestöstä, joten se on yksi kansansairauksistamme.
Kävelyn yhteydessä oli mahdollisuus myös mittauttaa verensokeri. Roimasti kohonnut arvo edellyttää heti hoitoon hakeutumista, mutta jo lievästi kohonnut lukema saattaa kertoa vielä puhkeamattomasta diabeteksesta. Silloin muun muassa liikunta auttaa pitämään verensokeria tasapainossa. Säännöllinen liikunta saattaa jopa estää sairauden puhkeamisen.

Kansainvälinen Lions-järjestö on järjestänyt Diabeteskävelyjä (Lions diabetes strides) jo pitkään. Vuonna 2018 Narinkkatorilla toteutettu oli Suomessa toinen ja pääkaupungin alueella ensimmäinen.

Tilaisuuden  juonsi Aarno Cronvall ja sen avasi kansanedustaja Sari Sarkomaa. Hän on mm. eduskunnan diabetesryhmän ja Diabetesliiton hallituksen jäsen. Niinpä puheenvuoro sisälsikin paljon hyvää tietoa diabeteksesta ja sen torjumisesta esimerkiksi liikunnan avulla.

Ennen Ketlin Tackmanin vetämää alkuverryttelyä oopperalaulaja ja trubaduuri Klaus Pennanen lauloi mm. napolilaisen Eduardo di Capuan säveltämän laulun "O sole mio" (Oi aurinkoinen).

- Aina kun olen sen laulanut, on aurinko tullut esiin paistamaan, hän totesi. - Jos ei seuraavan tunnin aikana, tai vuorokauden niin ainakin viikon tai kuukauden kuluessa, hän valisti harmaan pilvikaton alla seisovia kävelijöitä.

Ja niin kävi, että kävelyyn lähdettäessä sää selvästikin kirkastui joksikin aikaa.

Kävelyn toteuttivat Pääkaupunkiseudun Diabetesyhdistys sekä paikalliset lionsklubit. Vuosi 2018 antoi tapahtumalle erityisen taustan, sillä molemmilla yhdistyksillä oli juhlavuosi: kansainvälinen Lions-järjestö täytti 100 vuotta ja Pääkaupunkiseudun Diabetesyhdistys 70 vuotta.

Tänä vuonna järjestäjät ovat samat, ja samalla keväisellä juhlamielellä mennään.

Teksti: Thorleif Johansson
Kuvat: Antti ja Jatta Tuomikoski


Reipas alkuverryttely saattaa kävelyreitille.
Reipas alkuverryttely saattaa kävelyreitille.
Kävelyreitti kulkee pitkin Töölönlahden rantaa.
Kävelyreitti kulkee pitkin Töölönlahden rantaa.
Kävelijät voivat mittauttaa verensokeriarvonsa matkan varrella.
Kävelijät voivat mittauttaa verensokeriarvonsa mat...